Geïnstalleerde apparatuur
- Een monitoringstation - 8 optische koorden van 2 m - 10 bekabelde X-Triggers - 1 EX-Large als scheursensor - 2 inclinometers - 4 temperatuursensoren
Looptijd project
december 2006 – juni 2006
Beschrijving van het project
De Riddertoren van het kasteel De Haar was het eerste gedeelte van het kasteel dat gestabiliseerd werd. Om deze omvangrijke en niet alledaagse ingreep te kunnen sturen en controleren werd gebruik gemaakt van het OSMOS monitoringsysteem. Hiertoe werden op het souterrain en op de begane grond niveau telkens vier optisch koorden verticaal aangebracht aan de binnenzijde van de toren. Op de begane grond en tweede verdieping werd ook een inclinometer aangebracht om de scheefstand van de toren te registeren. Op een breukvlak tussen de Riddertoren en het kasteel werd een extensometer met een meetbereik tot 500 mm geplaatst. In de verschillende fasen van deze acht maanden durende ingreep fungeerde de optische koorden achtereenvolgens met volgende verschillende doelen: 1) Aanbrengen van de paalfunderingen buiten en in de toren : Opvolgen van de differentiële zettingen van de toren op zijn geheel. 2) Boren van de gaten door het metselwerk om de staalprofielen voor de hoge opvang van de toren door te voeren : Opvolgen van differentiële zettingen ten gevolge van het verkleinen van het draagoppervlak en de daarmee gepaard gaande neerdalende krachten die zich concentreren in plaatselijk zwakker (Middeleeuws) metselwerk. 3) Vijzelen van de toren zodat het souterrain niveau onder verlaagde spanning kwam te staan: Tijdens het vijzelen zelf werd iedere stap in het opbouwen van de druk in de vijzels gevolgd en bijgestuurd aan de hand van het OSMOS monitoringsysteem. 4) Opvolgen van de differentiële zettingen tijdens het verwijderen van de bestaande fundering onder het souterrain niveau 5) Opvolgen van de differentiële zettingen tijdens de periode waarbij de Riddertoren in hoge opvang stond. 6) Begeleiden van het ‘terugplaatsen’ van de Riddertoren op zijn nieuwe fundering door het afbouwen van de druk in de vijzels op het begane grond niveau. 7) In de maanden die volgende op de vorige stap dienden de meetresultaten van de optische koorden ter evaluatie van de kwaliteit van de uitgevoerde stabilisatie-ingreep. Aanvullend werden 10 X-Triggers aangebracht als scheursensor. Deze binaire sensoren werden verbonden via een optische kabel met het monitoringstation zodat bij het bereiken van de ingestelde grenswaarde er een automatisch alarm gegenereerd werd.
Voordelen voor de klant
Het aangebrachte OSMOS monitoringsystemen stelde het restauratieteam in staat om tijdens de werken te beschikken over Life, zeer nauwkeurige en objectieve meetgegevens omtrent de stabiliteittoestand van de toren. Hierdoor kon onmiddellijk ingegrepen worden op het moment dat er zich de minste evolutie in de stabiliteit van de toren voordeed waardoor omvangrijke schade vermeden werd. Bovendien bleek al vlug uit de meetresultaten na het ‘terugplaatsen’ van de toren dat de Riddertoren als stabiel kon bestempeld worden en men dus kon spreken van een zeer geslaagde ingreep. Dankzij de betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid van de meetresultaten kon deze beslissing gebaseerd op objectieve metingen snel na het beëindigen van deze fase genomen worden en diende men zich niet te baseren op subjectieve beoordelingen of minder betrouwbare meettechnieken. Het feit dat deze beslissing een aantal maanden na het beëindigen van deze fase kon genomen worden heeft een zeer positieve bijdrage geleverd tot het verder verloop van de restauratie van de rest van het kasteel.
|